neljapäev, 8. juuli 2010

Vürtsikas Rabarberikaste

Konserveerimise hooaeg on alanud! Minu selle suve esimesed konservid on purgis ja ootavad keldrisse viimist. Sel aastal alustasin siis Vürtsikast rabarberikastmest, mille retsepti leidsin Kodu & aed mai numbrist.Üldiselt kade ma ei ole, seega jagan retsepti:
Vürtsikas Rabarberikaste
1 kg rabarberit
2 punast sibulat
1 küüslauk
3-4 tšillipaprikat
1-2 kl suhkrut
2 tl soola
0,5 kl õuna- või veiniäädikat
0,5 tl valget pipart
2 tl paprikapulbrit

  • Tükelda puhastatud rabarberid paari cm pikkusteks. Haki seemnekojast puhastatud tšillikaunad. Tükelda peeneks sibul ja küüslauk.
  • Hauta kõiki aineid koos hoogsalt segades 15 min. Sega juurde sool, suhkur, äädikas ja maitseained ning hauta veel 15 min.
  • Kalla kuum maitselisand väiksestesse keermestatud kaanega steriliseeritud purkidesse ja sulge õhukindlalt. Säilita jahedas.
  • Kastet sobib kasutada ketšupi asemel, teiste kastmete ja paljude toitude maitsestamiseks, võilevakatteks jm.
Minu märkused: Kuna meie kaubanduses tšillikaunu just igas poes saada pole, kasutasin tšillihelbeid. Äädikavalikus otsustasin õunaäädika kasuks ja terve küüslaugu asemel panin pool. Kuna minu soov oli saada kaste mitte kompott, siis olin sunnitud veidi saumikseriga püreestumse protsessile kaasa aitama. Päris ketšupi asemel isiklikult ei kasutaks (mitte, et ma üldse ketšupi olemasolu tunnistaks), aga grill-liha ja ahjuprae juurde ideaalne.
Purgikesed said veidi kaubanduslikuma välimuse juhuks, kui mõnele grillipeole oleks midagi kiiresti kaasa haarata vaja.

Kui veel paraja portsu rabarberite otsa satun, siis tahaks kastme magusa versiooni ka teha...

4 kommentaari:

  1. Kas "1 küüslauk" tähendab tervet küüslaugumugulat või üht küünekest? Isiklikult kasutan ka konservides pigem tšillihelbeid, sest need kaunad on sihukesed kavalad - mida aeg edasi, seda piprasemaks lähevad. Ja kui siis võtad selle purgikese ja nii umbes vastu naistepäeva (kui veel järel on selleks ajaks) lusikatäie suhu pistad, vahetad purgi sildi ära :P - "Tuleneelamine edasijõudnutele"

    VastaKustuta
  2. :D Vedas mul sel juhul, et kaunu käepärast polnud, tuleneelaja karjääri pole veel kaalunud. See 1 küüslaugu teema jäi endalegi arusaamatuks, aga otsustasin seda võtta kui tervet küüslauku ja paningi pool, sest rohkem polnud lihtsalt. Kuna küüslaugu maitse oleks võinud vägevam olla, sest oi, mulle meeldib küüslauk, siis ehk ikka ongi mõeldud tervet.

    VastaKustuta
  3. Nii, purgis! Tuligi saumikseriga püreestada. Tšilli panin pulbri kujul, valge pipra asemel käras must pipar kah imekenasti ja äädikaks panin ehtsa Itaalia Modena punaveiniäädika. Turul täna punast sibulat ei olnud, aga mul kükkis paar õnnetut šalotti sibulakorvs, nii et läksid need loosi. Paprika tähendas Ungari-reisilt kaasa toodud magusat paprikapulbrit. Kuramus, see on ikke tõsiselt hää kaste! Selline magushapu. Masstoodangu magushapud kastmed on ikke täitsa kaka sellega võrreldes - kui neid üldse võrrelda saab.

    VastaKustuta
  4. Huvitav, kas keegi kunagi üldse midagi päris punkt punktilt täpselt retsepti järgi ka teeb? :D Mina isiklikult pole seda vist kunagi teinud, retseptid on pigem inspiratsiooniallikas või nii...

    VastaKustuta


Photobucket